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5511 DRESS AND GROOMING 
 
The Board of Education recognizes each pupil's mode of dress and grooming is a manifestation of 
the pupil's personal style and individual preferences.  The Board will impose its judgment on pupils 
and parent(s) or legal guardian(s) only when a pupil's dress and grooming affect the educational 
program of the schools. 
 
Pupils may not wear clothing or engage in grooming practices that present a health or safety hazard 
to the individual pupil or to others; materially interfere with school work, create disorder, or disrupt 
the educational program; cause excessive wear or damage to school property; or prevent the pupil 
from achieving his/her own educational objectives. 
 
The Board of Education prohibits pupils from wearing, while on school property, any type of 
clothing, apparel or accessory which indicates that the pupil has membership in, or affiliation with, 
any gang associated with criminal activities.  The local law enforcement agency will advise the 
Board, upon request, of gangs which are associated with criminal activities. 
 
The building principal shall determine whether the dress or grooming of pupils comes within these 
prohibitions. 
 
The Superintendent shall, after consultation with staff members, students, and parent(s) or legal 
guardian(s), prepare a dress code that imposes only minimum and necessary limitations on a pupil's 
taste and individuality, and which will be prepared consistent with applicable laws and the District 
Code of Conduct (Policy #5600).  Enforcement of the dress code will be done without regard to 
race, color, religion, ancestry, gender, sexual orientation, gender identity and expression, physical 
characteristics, or disability. 
 
Interpretation and expansion of the dress code at the school level shall be overseen by the 
Superintendent consistent with all relevant Board Policies and will be done with collaboration and 
communication between staff members, students, and parents or legal guardians.  Interpretation and 
expansion shall be consistent across schools serving the same grade levels.  
 
This policy shall be implemented in accordance with N.J.S.A. 18A:11-7 through 18A:11-9.  The 
school building must comply with the requirements as set forth in N.J.S.A. 18A:11-7 through 
18A:11-9. 
 
N.J.S.A.     18A:11-1, 18A:11-7, 18A:11-8, 18A:11-9. 
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